Home  |  vakantie naar Kreta  |  vliegtickets  |  autoverhuur  |  plaatsen  |  Kreta informatie  |  onderzoek

Alles over vakantie vieren op Kreta!

meer Kreta informatie:
Kreta informatie

meer weer & klimaat van Kreta:
het klimaat van Kreta
weer & klimaat op Kreta

Kreta reisperiode

Wanneer je Kreta het beste kunt bezoeken is zeker voor een groot deel afhankelijk van je reisdoel, je verwachtingen en je persoonlijke conditie. De Samariakloof wandelen met een beperkte lichamelijke conditie moet je bijvoorbeeld zeker niet doen in de heetste maanden juli en augustus.
Op deze pagina een indicatie van de beste reisperiodes voor Kreta per soort vakantie of profiel. Let op: het is slechts een indicatie waarbij van gemiddelde waardes is uitgegaan. De combinatie van persoonlijke omstandigheden, de lokatie op Kreta en het uiteindelijke weer zijn variabelen die niet honderd procent nauwkeurig te bepalen zijn.

Jongerenvakanties: zon & stappen
Wie gezellige drukte wil hebben op vakantie en geniet van een overvol Chersonissos moet in juli of augustus naar Kreta reizen. De drukte begint meestal de eerste of tweede week van juli en duurt tot en met de voorlaatste of laatste week van augustus.

Wandelen
Wie wil wandelen op Kreta kan dat eigenlijk het hele jaar door doen. Het meest aangenaam zijn de maanden april en oktober omdat het dan meestal niet te warm is en de kans op droog weer relatief groot is. In de zomermaanden kan het al snel te warm zijn om te gaan wandelen, zeker op plekken waar geen verkoelende wind van zee aanwezig is. In de wintermaanden kunnen bepaalde wandelroutes slecht begaanbaar zijn door regenval. De befaamde Samariakloof is tussen eind september en half april (indicatie) zelfs gesloten. Hte moment waarop de wandelroute door deze populaire kloof opengaat is helemaal afhankelijk van de weersomstandigheden.
De natuur op Kreta is op z'n mooist in het voorjaar en dan met name de maanden april en mei. Wie daar van wil genieten moet dan ook in één van deze twee maanden gaan wandelen.

Fietsen (ATB/MTB)
Wie het onverharde terrein van Kreta wil verkennen per fiets kan dat het hele jaar door doen. In de zomermaanden kunnen routes erg dor en droog (stoffig) zijn, in de wintermaanden zwaar door regen, modder en op sommige plekken zelfs sneeuw.
De beste reisperiode is daarom vooral afhankelijk van wat voor weersomstandigheden je wilt hebben.

Watersport
Voor watersporten waarbij er geen speciaal pak aangetrokken wordt (net als bij duiken) dan zijn de maanden september en oktober het beste vanwege het warme zeewater in combinatie met een lagere UV-waarde dan in het hoogseizoen. In juni, juli en augustus is het water ook heerlijk maar heerst er ook een hoge UV-straling wat zeker boven of in het water zorgt voor snelle verbranding van de huid. Ook is het dan langs de stranden erg druk.

Duiken
Wie wil duiken op Kreta kan dat hele jaar door doen. Er zijn zelfs specifieke aanbieders van duikvakanties in de winter.

Strandvakantie
De beste periode voor een strandvakantie is ongeveer vanaf begin juni tot half oktober. Voor juni is het zeewater vrijwel overal kouder dan 20 graden en na half oktober koelt het aan het einde van de middag vaak te sterk af.
De straden zijn het drukste in juli en augustus. Wie die drukte wil vermijden kan het beste in juni of september gaan.

Overwinteren
Wie in de periode november tot eind april naar Kreta gaat om te overwinteren zal merken dat het leven op Kreta op een laag pitje staat, vooral in de plaatsen die het vooral van het massatoerisme moeten hebben. In steden als Heraklion en Chania is er wat levendigheid in de wintermaanden. Wie wil overwinteren op Kreta moet er in ieder geval rekening mee houden dat een gezellige drukte zoals op de canarische Eilanden en de Costa Blanca hier ver te zoeken is in de winterperiode. Wie echter van rust houdt en op het gemakje het eiland wil bekijken zonder massa's aan andere toeristen kan in de wintermaanden ideaal terecht op Kreta. Een aanrader is dan de maand april, vlak voordat het seizoen weer begint. Het weer is dan lente-achtig, de dagen zijn wat langer en je ziet de bevolking uit haar winterslaap ontwaken.

Meer reisadvies
De beste reisperiodes voor Kreta

Meer weer op deze site:
klimaattabel
UV-index
weer & klimaat
 

cookiebeleid © Kreta-vakantie.nl   |   contact   |   links   |   alles over Kreta   |   beste maanden voor zonvakantie op Kreta