Home  |  vakantie naar Kreta  |  vliegtickets  |  autoverhuur  |  plaatsen  |  Kreta informatie  |  onderzoek

Alles over vakantie vieren op Kreta!

meer Kreta informatie:
Kreta informatie
 

Kreta geld & prijzen

Geld en vakantie is voor velen een belangrijk onderwerp. Niet iedereen kan onbeperkt geld uitgeven op vakantie en moet toch een beetje rekening houden met wat er uitgegeven wordt. Hier lees je algemene informatie over geld & prijzen op Kreta.

Munteenheid
De munteenheid op Kreta is de euro (€), net als bij ons.

Geldautomaten
Op Kreta zijn er volop geldautomaten te vinden waaruit je geld kunt pinnen, vooral in de toerische steden en dorpen. Of je geld kunt pinnen hangt er van af of je pas geschikt is voor pinnen in het buitenland en of de betreffende geldautomaat voorzien is van een Cirrus en/of Maestro-logo. In de meeste gevallen is dat wel zo.
Het geld bijvullen op Kreta gebeurt helaas niet zo vaak als dat nodig is. Je moet er daarom niet van staan te kijken als één of meerdere geldautomaten leeg zijn op het moment dat jij wilt pinnen. Dit gebeurt vooral in het weekeinde op plekken waar veel geld uit de muur gehaald wordt.

Credit cards
In de meeste hotels, bij restaurants en in toeristische winkels kun je met de grote creditcards betalen (Eurocard / Mastercard, Visa en American Express).  Bij het huren van een auto kan een creditcard verlangd worden voor de borg, net als bij hotels.

Kreta is niet duur
Regelmatig lees of hoor je dat mensen Kreta duur vinden als vakantieland. Helaas wordt er dan op een onjuiste manier vergeleken. Het toerisme op Kreta moet je vergelijken met andere landen binnen de Europese Unie zoals Spanje, Frankrijk, Portugal en Italië waar het toerisme ook al sinds langere tijd bestaat.
Als je de prijzen op Kreta vergelijkt met bijvoorbeeld de Toscane, de Cote D'Azur, de Algarve, de Costa del Sol of zelfs met ons eigen Scheveningen of Amsterdam dan steekt Kreta er nog steeds positief boven uit.
Natuurlijk zijn er ook op Kreta ondernemers die te hoge prijzen vragen voor wat ze bieden, maar dat is een verschijnsel wat overal zichtbaar is. Ook in relatief goedkope vakantielanden zie je dat verschijnsel. In Afrika betaal je voor een biertje in een luxe hotel ook gerust vijf tot maar liefst vijftien keer zoveel als op straat. Zo betaal je op Kreta in een hotel meer dan in een lokale bar en betaal je op veel toeristische plekken ook meer dan in rustigere streken. Dat is normale marktwerking.
Een ander veelgehoord verhaaltje is dat Kreta vooral door de invoering van de euro duurder is geworden. Ook dit valt mee als je de prijsstijgingen op Kreta vergelijkt met die elders in Europa. Ook hier volgt Kreta een gelijke trend met de rest van de EU.

Duurder op Kreta
Een aantal producten is wel duurder op Kreta dan bij ons. Hierbij moet je vooral denken aan toiletartikelen en dan met name producten als maandverband en tampons. Een stuk duurder dan bij ons zijn ook baby-artikelen zoals luiers, potjes babyvoeding, babymelk en billendoekjes. Ook andere supermarktartikelen zijn wat duurder dan bij ons (levensmiddelen en schoonmaakmiddelen). Voor merkkleding betaal je op Kreta iets meer dan bij ons, tenzij het namaakproducten zijn.

Goedkoper op Kreta
Wie wil autorijden op Kreta lacht om de brandstofprijzen die aanzienlijk lager liggen dan bij ons. Ook het openbaar vervoer en taxi's zijn wat goedkoper dan wat we in Nederland gewend zijn.
Als je de toerische plekken verlaat is drinken en uit eten ook een stuk goedkoper, net als lokale producten zoals bijvoorbeeld olijfolie. Sigaretten en sterke drank zijn goedkoper door lagere accijnzen.

Fooien
Het geven van een fooi op Kreta is niet verplicht, maar is een gebaar dat in de toeristische sector zeker wél gewaardeerd wordt. Hanteer bij het geven van fooien de volgende richtlijnen:
Restaurants en cafés: rond het bedrag af of laat wat wisselgeld liggen
Taxi's: rond het bedrag af
Kruiers: 1 of 2 euro per koffer of tas
Kamermeisjes: gemiddeld 1 euro per dag, handiger is om af en toe wat grotere bedragen weg te leggen
Buschauffeurs openbaar vervoer: geen fooi
Gidsen en buschauffeurs van excursies: één tot enkel euro's

Grotere fooien
het geven van grotere fooien valt meer op en zorgt ervoor dat je bij het betreffende personeel een hogere status krijgt als gast. Hier heb je al snel profijt van. Beter is om af en toe een groeter fooi te geven dan elke keer een kleine.
 

cookiebeleid © Kreta-vakantie.nl   |   contact   |   links   |   alles over Kreta   |   beste maanden voor zonvakantie op Kreta