Home  |  vakantie naar Kreta  |  vliegtickets  |  autoverhuur  |  plaatsen  |  Kreta informatie  |  onderzoek

Alles over vakantie vieren op Kreta!

meer Kreta informatie:
Kreta informatie

meer roken & sigaretten:
douanebepalingen
sigarettenprijzen in Griekenland
sigaretten.startpagina.nl
 

Roken op Kreta

Op steeds meer vakantiebestemmingen worden rokers beperkt in hun vrijheid om te kunnen roken. Steeds meer landen voeren rookverboden die vaak voor onduidelijkheid zorgen bij toeristen. Waar mag je nou wel en waar mag je nou niet roken? wat zijn de uitzonderingsregels? Wij zetten hier alles over roken op Kreta op een rijtje.

Rookbeleid
Grieken horen al jarenlang tot de meest fanatieke rokers binnen de Europese Unie. Op dit moment mag er vrijwel overal in Griekenland dus ook op Kreta nog gerookt worden. Officieel mag je niet roken in ziekenhuizen, overheids gebouwen, op het werk en in vervoersmiddelen die onder publiek transport (openbaar vervoer) vallen. In de praktijk mag de werkgever echter bepalen of het rookverbod wel of niet gehanteerd wordt.
Dat gaat echter snel veranderen. Vanaf 1 januari 2010 gaat het nieuwe rookbeleid van start en mag er op heel veel plekken niet meer gerookt worden. Vanaf dan mag er op in alle openbare gebouwen inclusief restaurants, clubs en cafťs. Dat wordt daar massaal buiten roken, wat met een klimaat zoals dat op Kreta geen straf is.
Pas sinds de zomer van 2008 is tabaksreclame op televisie verboden in Griekenland.

Sigarettenverkoop
vanaf 1 januari 2010 geldt er voor Griekenland een wettelijke minimumleeftijd van 18 jaar voor het kopen van sigaretten en andere artikelen die tabak bevatten zoals shag en sigaren.

Sigarettenprijzen
De prijzen van sigaretten liggen in Griekenland een stukje lager dan in Nederland. A-merken zoals Marlboro kosten rond de 3 euro per pakje van 20 sigaretten, goedkope merken zoals Next en Leader zijn te koop voor minder dan twee euro per pakje.
Voor een pakje Nederlandse shag (Drum, Samson) betaal je inclusief vloeitjes zo rond de 6 euro.

Sigaretten meenemen naar/van Kreta
Kreta behoort net als Nederland en BelgiŽ tot de Europese Unie. Een volwassen persoon die tussen Griekenland en de andere landen van de Europese Unie reist mag voldoende sigaretten voor eigen gebruik meenemen. In de praktijk hanteert de douane een maximum van 4 sloffen (800 sigaretten) totaal per persoon. Dit geldt zowel voor reizen van Nederland, BelgiŽ of Duitsland naar Kreta als voor de reis van Kreta naar de lage landen.
Het aanschaffen van belastingvrije sigaretten is op de luchthavens niet toegestaan als er binnen de Europese Unie gereisd wordt.

Drugs
Het invoeren, bezitten, verhandelen en roken van alle soorten drugs is niet toegestaan op Kreta. Wie betrapt wordt kan op flinke boetes en/of gevangenisstraffen rekenen. Wie graag een jointje rookt kan dat beter dus niet doen op Kreta.

cookiebeleid © Kreta-vakantie.nl   |   contact   |   links   |   alles over Kreta   |   beste maanden voor zonvakantie op Kreta