Home  |  vakantie naar Kreta  |  vliegtickets  |  autoverhuur  |  plaatsen  |  Kreta informatie  |  onderzoek

Alles over vakantie vieren op Kreta!

meer Kreta informatie:
Kreta informatie

meer weer & klimaat van Kreta:
het klimaat van Kreta
weer & klimaat op Kreta

Kreta UV-index

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.
De hoeveelheid UV bepaalt hoe snel je verbrandt als je buiten bent. De combinatie van hoeveelheid ultraviolette straling met het tijdstip van de dag en je huidtype zijn bepalend voor hoe snel je kunt of zult verbranden.

Zonkracht op Kreta
Omdat Kreta een stuk dichter bij de evenaar ligt dan Nederland is de hoeveelheid ultraviolette straling die het eiland bereikt dan ook vrijwel altijd meer dan bij ons. Hierdoor zul je veel sneller verbranden op Kreta, zeker in de maanden april tot en met augustus als de zon op het noordelijke halfrond het sterkst is.
Voor iedereen is het raadzaam om zeker in deze periode overdag tussen 11 en 15 uur de zon zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik dat tijdstip om uitgebreid in de schaduw te lunchen of om onder een parasol te liggen of zitten.
De zonkracht voor de komende paar dagen in Griekenland kun je hier bekijken.

Zonnebrandcremes
Om de huid optimaal te beschermen tegen de zon is een goede zonnebrandcrème, spray of lotion met hoge beschermingsfactor zeer belangrijk. Gebruik voor de allerjonste kinderen factor 50 of 60 en voor wat oudere kinderen minimaal factor 30. Volwassenen zouden afhankelijk van het huidtype ook minimaal factor 20 moeten gebruiken in de periode april tot en met augustus, minimaal factor 10 tot 12 in de tweede helft van maart en de eerste helft van oktober.
Smeer bij zwembad of strandbezoek meerdere malen per dag in, zeker na het zwemmen (ook indien er een waterproof middel gebruikt is).

 

Maximale zonkracht per maand
De zonkracht wordt internationaal weregegeven door middel van een UV-index. Hierbij is 0 de laagste waarde en 11+ de hoogste waarde. Op Kreta is een UV-index van 10 vrijwel altijd de hoogst gemeten waarde, af en toe kan een UV-waarde van 11+ gemeten worden eind juni of in juli.
Dit zijn de gemiddelde én maximale UV-indexen gemiddeld op Kreta per maand:
januari gemiddelde UV-index 1 tot 2 en maximaal 3
februari gemiddelde UV-index 2 tot 3 en maximaal 4
maart gemiddelde UV-index 3 tot 4 en maximaal 5
april gemiddelde UV-index 5 tot 7 en maximaal 7
mei gemiddelde UV-index 7 tot 9 en maximaal 9
juni gemiddelde UV-index 8 tot 10 en maximaal 10
juli gemiddelde UV-index 7 tot 10 en maximaal 10
augustus gemiddelde UV-index 7 tot 9 en maximaal 9
september gemiddelde UV-index 5 tot 7 en maximaal 8
oktober gemiddelde UV-index 2 tot 5 en maximaal 5
november gemiddelde UV-index 1 tot 2 en maximaal 3
december gemiddelde UV-index 0 tot 2 en maximaal 2

Meer weer op deze site:
beste reisperiode
klimaattabel
weer & klimaat per maand
 

cookiebeleid © Kreta-vakantie.nl   |   contact   |   links   |   alles over Kreta   |   beste maanden voor zonvakantie op Kreta