Home  |  vakantie naar Kreta  |  vliegtickets  |  autoverhuur  |  plaatsen  |  Kreta informatie  |  onderzoek

Alles over vakantie vieren op Kreta!

meer Kreta informatie:
Kreta informatie

meer weer & klimaat van Kreta:
het klimaat van Kreta
weer & klimaat op Kreta

Kreta weer & klimaat

Kreta heeft een heerlijk mediterraan klimaat met warme droge zomers en milde winters. Het heerlijke zomerweer zorgt ervoor dat Kreta zo'n uitstekend vakantieland is met een redelijk grote zonzekerheid. Vanaf medio mei tot medio oktober is regen vrij zeldzaam en gebeurt het vaak dat er wekenlang achter elkaar geen druppel regen valt. Sterker nog, de zon laat zich in de maanden juni, juli en augustus vrijwel continu zien. Het klimaat van Kreta behoort tot de meest aangename klimaten van Europa.

Het weer in januari
Januari is een grijze maand op Kreta met dagtemperaturen zo rond de 12 tot 16 graden en nachttemperaturen tussen de 5 en 10 graden. In januari kan het in de hoger gelegen delen vriezen en sneeuwen. Bij uitzondering is zelfs sneeuw langs de kusten mogelijk.
Met gemiddeld 10 tot 12 dagen met neerslag is januari één van de natste maanden op Kreta.

Het weer in februari
Februari geeft hetzelfde weerbeeld als januari. Op sommige dagen kan de temperatuur al een keertje naar de 20 graden gaan, maar gemiddeld is vijftien graden waar je op moet rekenen. Het zeewater haalt met een gemiddelde temperatuur van 15 graden haar laagste waarde.

Het weer in maart
De eerste lentemaand is er eentje waarin het aantal dagen neerslag al aanzienlijk daalt in de noordelijke helft van Kreta, het zuidwesten is nog wel redelijk nat in maart. De kans op lente-achtig weer met veel zon en temperaturen rond of boven de 20 graden begint toe te nemen. Het kan in deze maand echter nog steeds erg onbestendig zijn op Kreta.

Het weer in april
De eerste vakantievluchten komen normaalgesproken eind april aan op Kreta. Het begin van het vakantieseizoen betekent echter nog geen garantie op droog en zonnig weer. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in april rond de 20 graden, aan het einde van de maand rond de 22 graden. Mits je niet de pech hebt dat je regendagen hebt zijn dit ideale omstandigheden om het eiland te bekijken. Het is niet te warm en ook nog niet te druk. Voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers is dit een aangename periode om Kreta te bezoeken.
Langs het zwembad is het vaak nog te koud omdat de wind die van zee afkomt meestal fris aanvoelt. Het zeewater zelf is met zo'n 16 tot 18 graden ook nog niet echt warm te noemen.

Het weer in mei
In deze maand begint normaal gesproken de droge periode die tot het najaar duurt. Dagtemperaturen van 22 tot 26 graden met soms al uitschieters richting de 30 graden zorgen voor heerlijk weer langs het zwembad en op de terrasjes. Voor de avonduren is het handig toch iets van een vest of trui mee te nemen omdat het 's nachts nog af kan koelen tot 15-16 graden wat fris aan kan voelen als je stil zit.
Sommige jaren houdt het onbestendige weer wat langer aan dan gemiddeld en kun je in mei de pech hebben een redelijk grijze en natte week mee te maken. Dit is zeker het geval in het begin van mei.

Het weer in juni
Warm en zonnig met een kans op een verkoelende wind van zee. Dat is in het kort het weer op Kreta in de maand juni. De kans op temperaturen boven de 30 graden neemt flink toe in deze maand en de zon schijnt zeer uitbundig. De kans op regen is zeer klein, als er al een spat regen valt is dat meestal in het ruigere zuid-westen van het eiland.

Het weer in juli
Juli is zeer droog, zeer warm en zeer zonnig. Voor toeristen die vooral van warm weer en zonneschijn willen genieten is dit één van de topmaanden op Kreta. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 30-31 graden en de avonden en nachten zijn over het algemeen warm en zwoel te noemen. De zeewatertemperatuur is inmiddels ook opgelopen tot zo'n 23 tot 25 graden wat heerlijk is voor een strand- of watersportvakantie.
Wie in deze maand flink wil gaan wandelen (bijv. door de kloven) moet rekening houden met flink vochtverlies tijdens de wandeltocht. Ruime hoeveelheden drinkwater zijn dan ook een must.

 

Het weer in augustus
Het weerbeeld van juli zet zich in augustus vrolijk door. Warm, droog en zonnig weer is wat je te wachten staat als je deze maand op vakantie gaat. De eerste helft van augustus zijn meestal de warmste 2 weken van het jaar op Kreta. De kans is dan ook vrij groot dat je te maken krijgt met een hittegolf met temoeraturen richting maar liefst 40 graden. Bij afwezigheid van een wind van zee voelt het dan al snel onaangenaam warm en klam aan.

Het weer in september
Volgens velen is september de aangenaamste maand voor een strandvakantie naar Kreta, omdat de temperaturen iets lager liggen en het verschil tussen zeewater- en luchttemperatuur in deze maand slechts enkele graden is.
De gemiddelde maximumtemperatuur ligt, afhankelijk van de plek op Kreta en wanneer in september, zo tussen de 24 en 32 graden. Eigenlijk dus zelden te koud of te warm voor een heerlijke zonvakantie.
De kans op regen is nog steeds zeer klein en als het regent zijn het meestal (onweers)buien.

Het weer in oktober
Oktober is de laatste maand van het vakantieseizoen. De laatste terugvluchten zijn meestal in het laatste weekdn van oktober en soms in het eerste weekend van november. In oktober kun je geluk of pech hebben. Meestal komt in deze maand een einde aan de droge periode en heb je een grotere kans op periodes met regen en/of onweer. Zeker in de tweede helft van de maand is er ook meer kans op bewolking en laat de zon zich meestal wat minder vaak zien. Als je echter geluk hebt duurt het zomerweer vrolijk door tot begin november en heb je de hele maand oktober nog heerlijk weer met temperaturen die zeer ruim boven de twintig graden blijven en regelmatig nog naar de dertig graden gaan. Omdat het 's nachts wat sneller en verder afkoelt als gevolg van het afnemen van de zonkracht dient er voor de avonduren in ieder geval wat warms aan kleding meegenomen te worden.

Het weer in november
Als je veel geluk hebt krijg je begin november nog te maken met zomers weer. Zo stegen de temperaturen in het jaar 2008 tot net boven de 30 graden in sommige badplaatsen langs de noordkust van Kreta. Normaal is het in november zo'n 18 tot 21 graden overdag en is er redelijke kans op bewolking en regen, zeker in het zuiden van Kreta. In het najaar is er ook een grotere kans op stevige wind die duidelijk merkbaar aanwezig is op het eiland.

Het weer in december
De winter op Kreta begint hier met relatief grijze dagen met een verder toegenomen kans op neerslag die zeker in de hoger gelegen gebieden op Kreta in de vorm van sneeuw kan vallen. Regen valt vaker in de vorm van langdurige neerslag in plaats van in buien en de wind is van tijd tot tijd krachtig te noemen. Het zeewater en de lucht zijn wat betreft temperatuur in deze maand vrijwel gelijk met zo'n 16-17 graden overdag.

Meer weer op deze site:
beste reisperiode
klimaattabel
UV-index
 

cookiebeleid © Kreta-vakantie.nl   |   contact   |   links   |   alles over Kreta   |   beste maanden voor zonvakantie op Kreta